Stichting Odensehuis Gerard Smit

Noordvliet 441
8921 HH Leeuwarden
06 - 24 37 80 84

content image

Ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun naasten

Wij hebben úw steun hard nodig
Doneer!

NL 64 INGB 0008 4352 49
t.n.v. Stichting Odensehuis Gerard Smit

 

Coronavirus

24-03-2020

Beste betrokkenen van en bij het Odensehuis,

 

De deuren van Odensehuis zijn in navolging van het regeringsbesluit sinds maandag gesloten. Het lijkt of de tijd is stilgezet maar ons leven gaat door. En wij hebben elkaar hard nodig om deze verwarrende tijd goed door te komen.

Het Odensehuis wil ook in deze tijd een huis zijn dat openstaat voor mensen met dementie, hun partners en naastbetrokkenen. En daarom hebben de coördinatoren telefonisch contact gezocht met deelnemers en vrijwilligers om te vragen hoe het met hen gaat en wat wij voor hen en zij voor elkaar kunnen betekenen. Is er behoefte aan een luisterend oor? Lukt het om een boodschapje te doen, de maaltijd klaar te maken? En hoe kunnen wij elkaar helpen om de dag een beetje mooier maken? Op welke manier wil jij anderen helpen?

Alle vraag en aanbod wordt geïnventariseerd:

 

  • We zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 11.00-14.00 via mob. nummer 06-24378084 (Martine) of 06-50744616 (Dianne)
  • Is er behoefte aan maaltijden of lunch aan huis, laat het ons weten, dan denken we mee
  • Meerdere mensen willen anderen bellen, indien gewenst ook dagelijks, met de vrijwilligers is een schema gemaakt
  • Als er hulp nodig is bij een boodschap of andere vragen, laat het ons weten. Wij kunnen wellicht verder helpen.
  • Er wordt actief contact gezocht met de mantelzorgers om eventuele hulpvragen te inventariseren.
  • Hulp vragen kan ook via  https://stichtingseniorenstudent.nl/coronahulp/

 

Gezond blijven is belangrijk!

We wensen jullie veel sterkte toe in deze tijd, van thuis blijven en sociale isolatie. Om gezond te blijven nog een paar tips:

Probeer een dagprogramma te maken: haperende hersenen hebben nu eenmaal meer houvast nodig. Maak een dagindeling die je dagelijks herhaalt.

Je hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te maken; een goed begin is vaste tijden in te plannen van ontbijt, koffie, lunch, thee en diner.

Plan als het maar even kan minimaal 1 keer per dag het halen van een frisse neus in, als het niet op straat kan, dan in de tuin of op balkon!

Alzheimer Nederland heeft een mooi overzicht gemaakt van 100 activiteiten die je kunt doen, dit overzicht ter inspiratie is te vinden op https://www.alzheimer-nederland.nl/100-activiteiten-voor-mensen-met-dementie.  Ten slotte: wellicht een goed idee om nog eens de gouden regels voor mantelzorgers van mensen met mensen met dementie na te lezen. https://www.dementieonline.nl/mantelzorgers/tips/

 

Hartelijke groet van de coördinatoren,

Dianne en Martine

 

 

 

Lees verder

Walking Dinner voor Alzheimer!

11-06-2019

Op 11 april 2019 organiseerde Tafel 2 een Walking Dinner voor het Odensehuis Gerard Smit.
Tevens was er een veiling met een bn'er en konden we heerlijk eten en genieten van muziek.

Die bn'er was Sipke Jan Bousema en deed de veiling zeer vakkundig. De mannen van Tafel 2 hebben een geweldig sfeervolle avond georganiseerd. En de opbrengst is verbluffend!

Namens het Odensehuis en al haar bezoekers danken we jullie heel hartelijk. 
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Grand Café Z, Faber makelaardij en de Ronde Tafel 2 te Leeuwarden.

EXTRA doneren?
Dat kan en mag natuurlijk altijd:

Stichting Odensehuis Leeuwarden
IBAN: NL 64 INGB 0008 4352 49

Lees verder

Eindresultaat onderzoek Tao of Care

20-01-2019

In dit rapport leest u wat de Friese Odensehuizen voor mensen met dementie en hun naasten betekenen. We onderzochten de invloed van bezoek aan het Odenshuis op (a) zelfwaardering, (b) de omgang met veranderingen die ontstaan door dementie en (c) de mate waarin men het gevoel heeft erbij te horen binnen en buiten het Odensehuis.

Met de Odensehuizen wordt beoogd een laagdrempelige ontmoetingsplek te creëren voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. We vergeleken de verschillende locaties en invloed hiervan op de toegankelijkheid voor de bezoekers.

Tot slot volgen enkele aanbevelingen voor het voortzetten en verder ontwikkelen van de Friese Odensehuizen.

Hieronder vindt u in de download het gehele rapport.

Lees verder

Onderzoek Tao of care

28-11-2018

In Friesland is het afgelopen jaar voor het eerst echt een start gemaakt met een sociale benadering dementie, met als gevolg een verhoogde kwaliteit van leven voor betrokkenen. Een samenvatting van de eindrapportage vind je hier: https://lnkd.in/f3TpQEQ Nu de Proeftuin tot een eind is gekomen, zal dit LinkedIn-account in december worden opgeheven. Wie nieuws over doorontwikkelingen in de Social Trials wil blijven volgen, kan dat doen via Dementieweb - Platform voor leven met dementie

Lees verder

Dagelijks leven met dementie

07-08-2018

Het nieuwste boek van Anne-Mei The gaat over het dagelijks leven met dementie, ook wel de epidemie van de 21ste eeuw genoemd. Vrijwel iedereen krijgt ermee te maken. Oplossingen voor het dementievraagstuk worden gezocht in een vroegtijdige diagnose. In het zoeken naar genezing – tot nu toe een loze belofte. In langer thuis wonen en een  dementievriendelijke samenleving. In investeringen in de verpleeghuiszorg. En het toelaatbaar maken van euthanasie. Maar zitten we op het goede spoor? Doen we mensen met dementie en hun naasten hiermee niet tekort? Weten we eigenlijk wel wat hun behoeften zijn? Anne-Mei The volgde jarenlang mensen met dementie en hun naasten en sprak met honderden betrokkenen en experts. Dit boek is een must voor iedereen die te maken heeft met dementie. Voor mensen met dementie en hun naasten, maar ook voor zorgprofessionals.

Verschijningsdatum: 10-11-2017
Verkoopprijs: € 19,95 
ISBN: 9789072219954
Te koop via Odensehuis Gerard Smit

Lees verder